Suroviny:
400 g zelený hrášok, 1 cibuľa, 3 ks zemiaky, trošku masla na popraženie, 1-2 strúčiky cesnaku, kyslá smotana, 1 kocka zeleninového bujónu
Očistenú cibuľu si nakrájame a popražíme na masle, pridáme jemne nakrájaný cesnak, hrášok a krátko podusíme. Zalejeme vodou, môžeme pridať na kocky nakrájané zemiaky, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, pridáme 1 kocku zeleninového bujónu a varíme do zmäknutia.
Pred dokončením polievky, časť uvareného hrášku a zemiakov vyberieme, polievku ponorným mixérom rozmixujeme, podľa potreby dochutíme a naspäť pridáme nerozmixovaný hrášok a zemiaky.
Polievku môžeme podávať s opraženými kockami chleba a ozdobenú s kyslou smotanou.